Дори леките неразположения могат да дадат усложнения, предупреждават педиатри  Все

...
Дори леките неразположения могат да дадат усложнения, предупреждават педиатри  Все
Коментари Харесай

Д-р Христо Иванов, МБАЛ „Бургасмед“: Родителите да не неглижират леката хрема и кашлица, пневмония се развива за два-три дни

Дори леките неразположения могат да дадат затруднения, предизвестяват педиатри 

Все по-често в неотложния педиатричен кабинет на МБАЛ „ “ идват деца с респираторни инфекции и даже пневмония. Чревните болести, които бяха присъщи за летния сезон, понижиха доста. Кабинетът беше открит преди два месеца и от 20 дни работи с посоки по Здравната каса, всеки ден от понеделник до петък от 14:00 до 18:00ч.

Д-р Христо Иванов, шеф на Отделението по Детски заболявания на МБАЛ „ “, които дежури и в кабинета, акцентира, че сега се популяризира нов вирус, без температура и със напълно лека кашлица и хрема, който доста бързо, за два-три дни прави пневмонии. Той прецизира, че не е коронавирус, защото тества всяко дете пристигнало за обзор и от началото на октомври не е открит нито един случай на пандемичния вирус.

„ Съветвам родителите, в случай че детето им продължава да има даже и лека хрема или кашлица повече от два дни, да не ги неглижират, а да отидат незабавно на доктор, с цел да получи то съответно лекуване “, акцентира д-р  Иванов, като подчертава, че даже леките неразположения могат да дадат затруднения. Той също по този начин предизвестява да не се пристъпва към самолечение, тъй като затрудненията при този вирус настъпват доста бързо.

След такова самолечение, множеството от децата, които педиатърът е прегледал, са приети в болница с пневмонии и в този момент те са 80 на 100 от лежащо болните дребни пациенти в Детското поделение. Само преди седмица в отделението са признати за лекуване 18 деца с сходни недоволства. Курсът на лекуване е пет дни и според от това какъв брой тежка е пневмонията, се ползва лекуване с антибиотици, с кортикостероид, инхалации.

Според доктор Иванов може би ще е добре още веднъж да се вкара най-малко в учебните заведения носенето на маски, с цел да не се популяризират по този начин бързо вирусите. „ Когато се носеха маски в класната стая, по-малко деца боледуваха, акцентира педиатърът с над 20-годишен опит. Особено в този интервал, докторът предлага на децата да се дават превантивно имуностимулатори, и изключително такива, които са ориентирани към увеличаване на имунитета локално в гърлото, откъдето в действителност потегля инфекцията.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР